06 april Save the date: Kennisuitwisselingstraject regio's aan de grens

Let op: deze activiteiten-item heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Graanrepubliek, Bad Nieuweschans

Op donderdag 6 april 2023 zal, in samenwerking met de provincie Groningen en de regio Oost- Groningen, de aftrap worden gegeven van het kennisuitwisselingstraject Bestaanszekerheid voor regio’s aan de grens.

In dit traject staat gezamenlijk leren van (elkaars) aanpakken rondom energiearmoede en gezondheidsachterstanden centraal. We doen dit door in te zoomen op de successen en valkuilen in de uitvoering (ofwel om te komen tot uitvoering) in de lokale praktijk.

Uiteindelijk is de doelstelling om in de verschillende regio's aan de grens tot een effectieve aanpak van energiearmoede en gezondheidsachterstanden te komen. Wij nodigen beleidsmakers van gemeenten en provincies, aan de randen van Nederland, uit om hun ervaringen te delen en elkaar verder te helpen. Dit traject wordt door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport gefaciliteerd.

Het traject start met een Kick Off in Bad Nieuweschans waarbij beide onderwerpen aan bod komen, die in het vervolg overgaan in twee aparte sporen waar ook nadrukkelijk de casuïstiek uit andere regio's aan de grens centraal staat. Tijdens de Kick Off wordt breed geïnventariseerd wat dit traject verder moet bieden om goed in te spelen op de behoefte van de deelnemers. Daarom vragen we u vooraf alvast na te denken over de, voor u wenselijke, invulling van het vervolg. Via deze link kunt u hiervoor input leveren. Ook wanneer u niet aanwezig kunt zijn op 6 april, maar wel interesse hebt in het kennisuitwisselingstraject, verzoeken we u van harte het formulier in te vullen.

Voor wie is dit traject?

Het traject is bedoeld voor beleidsmedewerkers van gemeenten en provincies (aan de grenzen van Nederland) die zich bezig houden met (de uitvoering van) beleid voor energiearmoede en gezondheidsachterstanden.

Kent u een collega voor wie dit interessant is, stuur de uitnodiging van vooral door!

Wat wordt er verwacht?

Er wordt een Community of Practice gevormd: de praktijk staat centraal en het traject valt of staat met actieve deelname en kennisuitwisseling tussen de deelnemers. Van deelnemers wordt dus verwacht dat zij een actieve bijdrage leveren in het traject om elkaar verder te helpen en op lokaal niveau vooruit te komen. De insteek is om verschillende bijeenkomsten te organiseren op verschillende locaties in de regio’s aan de grens.

De Kick Off

U bent van harte uitgenodigd voor de Kick Off op 6 april 2023 bij de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans. Na het plenaire gedeelte kunt u kiezen uit 2 opties:

  1. Bent u geïnteresseerd in de aanpak van energiearmoede, dan kunt u meelopen met de mensen van de jouwbespaarcoach.com-aanpak en bezoekt u een voorbeeldhuis waarin de problematiek van energiearmoede levend wordt gemaakt.
  2. Bent u geïnteresseerd in de aanpak van gezondheidsachterstanden, dan nemen wij u mee naar een school die deelneemt aan de verrijkte schooldag en brengt u een bezoek aan de gezonde huiskamer. Aan het eind van de middag denken we met elkaar na over een vervolg van deze kennisuitwisseling.

Aan het einde van de middag gaan we graag met u het gesprek aan om het vervolg van dit traject gezamenlijk vorm te geven op basis van uw behoefte en hulpvragen.

Programma

Tijdstip Onderdeel
10:30 Inloop
11:00 Welkom door Tijmen Hordijk (dagvoorzitter) en Cora-Yfke Sikkema (burgemeester Oldambt)
11:10 Programma Regio’s aan de grens toelichting doel kennistraject
11:20 TNO-presentatie over relatie tussen energiearmoede en gezondheidsachterstanden
11:40 Pioniers van Oost-Groningen (Sanne Meier)
12:00

Uiteen in twee groepen op basis van de 2 thema’s (inclusief lunch) energiearmoede:

  1. gaat naar het voorbeeldhuis en bespaarcoaches
  2. gezondheid: gaat naar Kansrijke Toekomst en de gezonde huiskamer
14:45 Verzamelen voor plenair vervolg op de startlocatie
15:00

Vormgeven van het verdere traject.

  1. Hoe gaan we de kennisuitwisseling tussen regio’s aan de grens voortzetten? 
  2. Hebben we de juiste onderwerpen te pakken?
16:00 Afsluitende borrel

Aanmelden

Aanmelden kan door een e-mail te sturen met vermelding van uw naam, functie en organisatie naar de Postbus Regio’s aan de grens.

Ook voor vragen kunt u bij dit e-mailadres terecht.