13 mei Kennissessie Beleidskompas: Hoe krijg je zicht op grenseffecten van beleid?

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online

Het Beleidskompas is dé centrale werkwijze voor het maken van beleid bij de Rijksoverheid. Zodra je aan de slag gaat met een maatschappelijke opgave, herziening van bestaand beleid of een nieuw beleidsdossier start je met het Beleidskompas. Op maandag 13 mei van 12.00 tot 13.30 uur organiseert het Beleidskompas een online Kennissessie Beleidskompas: Hoe krijg je zicht op grenseffecten van beleid? Aanmelden kan nu!

Aandacht voor grenseffecten

Beleid kan anders uitpakken bij regio’s aan de landsgrenzen. Zo kan een wijziging van een btw-tarief forenzen in de hand werken of juist tegengaan of hebben bezuinigingen op het openbaar vervoer vaak de meeste invloed in grensregio’s. Dit zijn voorbeelden van grenseffecten; de gevolgen van beleid en regelgeving in grensgebieden. Dergelijke effecten worden bij het maken van nieuw beleid vaak onvoldoende meegenomen. Daarom is de verplichte grenseffectentoets in leven geroepen. Dit beleidsinstrument dient ertoe om beleidsmakers te helpen bij het identificeren van eventuele gewenste en ongewenste grenseffecten en een weloverwogen afweging te maken over de gevolgen hiervan.

Aanmelden

Je kan je aanmelden via het online inschrijfformulier. Er zijn voor deze bijeenkomst een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. In geval van overinschrijving gaan Rijksoverheid medewerkers voor.