30 mei Bijeenkomst Kennistraject

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd
  • Locatie Stadhuis Terneuzen, Stadhuisplein 1, 4531 GZ Terneuzen

Bij de sessies van het kennistraject staat het tegengaan van gezondheidsachterstanden en (energie)armoede in de grensregio centraal. Op 30 mei vindt een sessie plaats in Terneuzen, waar zowel de sociale vraagstukken als de ruimtelijke aspecten rondom deze onderwerpen aan bod komen. Meld je nu aan voor de bijeenkomst! Er is een mooi programma voor u samengesteld dat inzicht geeft in de kracht en kwetsbaarheid van deze regio en concrete aanpakken om de brede welvaart in Zeeuws-Vlaanderen te versterken.

Alvast een tipje van de sluier!

Er is aandacht voor grensoverschrijdende samenwerking via demoprojecten als het ‘gezondheidsactieplan’ en de uitrol van een leefplekmeter. Ook vindt kennisuitwisseling plaats via workshops:

  • Totaalplan Binnenstad: een brede aanpak om van de binnenstad van Terneuzen een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving te maken. Met specifieke aandacht voor de kwetsbare wijk in de binnenstad.
  • Doorbraakmethode: ‘doorbreken’ van multi-problematiek in Terneuzen door maatwerk en buiten de kaders denken (gebaseerd op methodiek Instituut voor Publieke waarden).
  • Data en impact: duiden met data over brede welvaart en mede op basis hiervan sturen op impact.
  • Gezondheidsachterstanden en toegankelijke zorg: inzicht in hoe ‘Kerngezond’ professionals in de zorg en sociaal domein op een nieuwe manier laat samenwerken.
  • Energiearmoede: lokale en wijkgerichte aanpak om de doelgroep te bereiken.
  • Participatie door sociale netwerken: de kracht van het collectief benutten via participatie en netwerken zoals het in België ontwikkelde ‘Hoplr’.

En er is ruimte voor inspiratie:

  • Dress for Succes vertelt over hun inzet waarbij vrijwilligers mensen zonder werk (of met werk maar met een minimum inkomen) helpen bij het vinden van een baan.
  • De Vlaamse journalist, documentairemaker en schrijver Jan de Deken neemt de deelnemers mee 'op reis'. Geïntrigeerd door de jaarlijkse World Happiness Report ranglijst, bezocht hij zogenaamde positieve en negatieve uitschieters en tekende zijn participatieve ervaringen op in zijn boek ‘Honing, melk en kerosine’.

Zien we u in Terneuzen? We ontvangen uw aanmelding graag voor 16 mei.

Voor meer informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met Postbus.Regiosaandegrens@minbzk.nl

Praktische informatie en programma

Datum en tijd:

30 mei 2024 van 10.00 tot ca. 16.00 + borrel

Locatie:

Stadhuis Terneuzen, Stadhuisplein 1, 4531 GZ Terneuzen

Programma kennistraject
10:00 tot 10:30 uur Inloop met koffie of thee met Zeeuwse lekkernij
10:30 uur

Welkom

10:45 uur Plenaire sessie
12:30 uur Lunch
13:15 uur Start workshopronde met thema’s tegengaan (energie)armoede of gezondheidsachterstanden
15:30 uur Wrap-up met aansluitende borrel

Voor meer informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met Postbus.Regiosaandegrens@minbzk.nl