Vlaamse Premier Jambon en minister van BZK bespreken adviezen Donner-Berx

In het bijzijn van de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen en de commissaris van de Koning van de provincie Zeeland vond op 10 oktober 2022 het jaarlijkse gesprek plaats tussen de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot over de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. De bespreking stond in het teken van de opvolging van de adviezen van de bestuurlijke werkgroep grensbelemmeringen Donner-Berx.

De beide ministers en provinciebestuurders hebben aangegeven zeer positief te staan tegenover de adviezen uit de bestuurlijke werkgroep om de bestaande bestuurlijke samenwerking versterken. Dat is ook nodig, omdat de grensoverschrijdende samenwerking intensiveert en daardoor belemmeringen zichtbaar worden, zoals bij realisatie van infrastructuur, zorg, grenswerkers, stikstof aanpak en de energietransitie. Het gaat niet altijd over verschillen in regelgeving, ook het identificeren en ondersteunen van kansen voor de ontwikkeling van grensregio's is van belang zowel voor de regio zelf als op nationaal niveau.

De ministers en provinciebestuurders hebben besloten dat de grensregio zelf de grensbelemmeringen die ze ervaart prioriteert, selecteert en waar nodig agendeert bij ministers in Vlaanderen en Nederland. Met behulp van een aanpak van afwijken voor specifieke gevallen is door de bestuurlijke werkgroep een arbeidsintensieve methodiek voorgesteld. Vlaanderen en Nederland zullen daarom een voorstel voor ondersteuning opstellen om de methodiek professioneel binnen de bestuurlijke samenwerking voor te kunnen bereiden. Er wordt ingezet op een bijdrage voor deze ondersteuning uit het Interreg-fonds voor grensoverschrijdende samenwerking Vlaanderen - Nederland. 

Beeld: ©Rijksoverheid
Minister-president Jambon van Vlaanderen en minister van BZK Hanke Bruins Slot, geflankeerd door de gouverneur van Oost-Vlaanderen Carina van Cauter (links) en de Commisaris van de Koning in Zeeland, Han Polman (rechts)

De bestuurlijke werkgroep heeft laten zien dat er al veel mogelijk is met bestaande instrumenten, bijvoorbeeld vanuit de Benelux-samenwerking zodat ministers voor specifieke gevallen oplossingen kunnen bereiken. De bestuurlijke werkgroep heeft geadviseerd te verkennen of die toolbox van de Benelux uit te breiden is, zodat ministers voor de taken waar zij verantwoordelijkheid voor dragen beter uitgerust worden voor de toenemende complexiteit van de uitdagingen in het grensgebied. 

De eerstvolgende Vlaams-Nederlandse regeringstop zal worden benut om de aanpak van grensbelemmeringen tussen Vlaanderen en Nederland te bespreken en de onderlinge bestuurlijke samenwerking, die daarvoor nu wordt versterkt, goed kenbaar te maken. Doel is dat zowel de grensregio als de regeringen gezamenlijk beter toegerust zijn om de kansen en uitdagingen in onze grensregio’s aan te gaan.