Wat betekent de uitslag van de verkiezingen in Nedersaksen voor grensregio's?

Op zondag 9 oktober 2022 vonden de deelstaatverkiezingen in Nedersaksen plaats. Op basis van de verkiezingsuitslag wordt een nieuw deelstaatparlement en coalitie gevormd voor de komende vijf jaar.

Rood-groen?

Op basis van onderstaande verkiezingsuitslag zal de regerende sociaaldemocratische SPD met 33,4 % van de stemmen naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe coalitie gaan vormen met de Grünen, die 14,5% van de stemmen behaalden. Dit zou betekenen dat de huidige coalitie tussen SPD en CDU, de zogenaamde Große Koalition, niet voortgezet wordt. De CDU behaalde bij de verkiezingen 28,1 % van de stemmen. De FDP haalde de kiesdrempel van 5% niet, en zal daarom niet vertegenwoordigd zijn, in tegenstelling tot de rechtspopulistische AfD, die 10,9 % van de stemmen behaalde.

Beeld: ©Tagesschau.de
De voorlopige uitslag van de deelstaatverkiezingen in Nedersaksen

Nedersaksen als belangrijke partner

De uitslag van deze verkiezingen en het te vormen coalitieakkoord kunnen gevolgen hebben voor ons: We werken immers op vele beleidsterreinen nauw samen met Nedersaksen. Samen werken we aan de Samenwerkingsagenda Nederland-Nedersaksen. En veel van onze uitdagingen pakken we grensoverschrijdend met Nedersaksen aan. Of het nou om energie gaat, klimaatdoelen of arbeidsmarkt. Wil je daarom weten wat dit gaat betekenen voor jouw beleidsterrein? Meld je dan aan voor het volgende webinar, met duiding en inzichten van het Duitslandnetwerk van de noordoostelijke provincies, en het ministerie van BZK. Na aanmelding word je per mail geïnformeerd over de datum van het webinar.