Ministers onderstrepen belang grensoverschrijdende samenwerking Nederland - Noordrijn-Westfalen

Op maandag 17 oktober ontving minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot minister Nathanael Liminski van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het was een prettig en inhoudelijke kennismaking tussen minister Bruins Slot en de minister van Europese aangelegenheden van de Duitse 'buurstaat'.

De ministers spraken over tal van onderwerpen waarop grensoverschrijdende samenwerking plaatsvindt. Zowel minister Liminski, die afgelopen zomer aantrad, als minister Bruins Slot spraken de intentie uit om de bestaande nauwe samenwerking voort te zetten en te intensiveren. Minister Liminski noemde die samenwerking 'vanzelfsprekend' en een symbool voor de Europese manier van leven. Ook minister Bruins Slot benadrukte het belang van de samenwerking met Duitsland, en met Noordrijn-Westfalen in het bijzonder.

Beeld: ©Rijksoverheid
Minister Liminski en minister Bruins Slot

De bewindslieden spraken onder andere over onderwerpen uit de Grenslandagenda NRW-NL, zoals COVID-19, fiscale uitdagingen voor 'grenspendelaars' - mensen die werken in het ene en wonen in het andere land, diploma-erkenning en grensoverschrijdende noodhulp. Ook het belang van goede OV-voorzieningen en samenwerking in de bestrijding van criminaliteit, stonden op de agenda.

Minister Liminski toonde interesse in de ‘grenseffectentoets’ die Nederland toepast. Daarmee wordt aan de voorkant het mogelijke gevolg dat nieuw beleid kan hebben op grensregio's in kaart gebracht, zodat negatieve effecten voorkomen kunnen worden. Minister Bruins Slot toonde zich graag bereid de ervaringen met dit instrument te delen.

De aangename kennismaking tussen de bewindslieden krijgt later dit jaar een vervolg, wanneer de ministers elkaar treffen in het kader van de Grenslandagenda NRW-NL.