Minister-president Weil van Nedersaksen bezoekt Den Haag

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot ontving op 2 februari 2023 de minister-president van Nedersaksen Stephan Weil. Bruins Slot sprak met de onlangs herkozen Weil, die in Nederland was voor een tweedaags bezoek, over verschillende onderwerpen in de samenwerking met de aan Noord-Nederland grenzende Duitse deelstaat.

Tijdens deze eerste kennismaking tussen beide bewindspersonen werd onder meer de samenwerking tijdens de Coronacrisis besproken, waar lessen uit kunnen worden getrokken voor toekomstige grens overstijgende crises. De fiscale uitdagingen voor ‘grenspendelaars’ die vaker thuiswerken kwamen ook aan bod. Beide bewindspersonen onderstreepten hoe het thuiswerken sinds de crisis gemeengoed is geworden en hoe voor de huidige fiscale belemmeringen hierrond in de grensregio snel een oplossing moet worden gezocht.

In het licht van de beoogde klimaatneutraliteit van de Noord-Duitse deelstaat, kwam de transitie naar waterstof aan bod. Ook de nadere samenwerking op het gebied van het verzamelen en delen van grensstatistiek werd besproken. In het schetsen van de toekomstige samenwerking met Nedersaksen kreeg de zorg en het bereikbaar houden daarvan in de grensgebieden extra aandacht, om ook in dunner bevolkte regio’s de zorg op pijl te houden.

In de bestaande nauwe samenwerking met Nedersaksen, zoals omschreven in de in maart 2020 ondertekende Samenwerkingsagenda Nederland–Nedersaksen, werken Binnenlandse Zaken en de vier noordelijke provincies samen met Nedersaksen aan het verder optimaliseren van de uitvoering van grensoverschrijdende opgaven.

Bezoek Minister Weil, Nedersaksen
De minister-president van Nedersaksen Stephan Weil en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot.