Grensoverschrijdende samenwerking belangrijk thema bij bezoek aan Noordrijn-Westfalen

Op 29 juni 2023 bracht Arne van Hout, directeur-generaal bij Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een werkbezoek aan de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De dag startte met een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal in Kleve en werd vervolgd met een ontmoeting op het Consulaat-Generaal met Consul Generaal Peter Schuurman en politieattaché Hans Hogeboom in Düsseldorf.

Beeld: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Groepsfoto bij het werkbezoek aan Noordrijn-Westfalen

Euregio Rijn-Waal

Na een warm welkom spraken Sjaak Kamps, directeur Euregio Rijn-Waal, en Arne van Hout over het werk van de Euregio Rijn-Waal langs onze grens met Duitsland, de rol van de GrensInfoPunten en enkele actuele dossiers, zoals diploma-erkenning en grensoverschrijdende ambulancezorg in het Rijn-Waal gebied. De Euregio Rijn-Waal omvat 4,2 miljoen inwoners en is een Nederlands-Duitse organisatie met ongeveer 55 lid-organisaties. Dit zijn alle gemeenten in het gebied, de Duitse en Nederlandse regionale overheden en de kamers van koophandel uit de grensregio. Hoewel er al veel wordt gewerkt aan het wegnemen van grensbelemmeringen, zijn er zeker nog gezamenlijke stappen te zetten.

Bezoek consulaat-generaal Düsseldorf

Het volgende deel van het programma speelde zich af over de grens. Directeur-generaal Arne van Hout bezocht Düsseldorf op uitnodiging van de consul-generaal in Düsseldorf, Peter Schuurman. Na een lunch en inhoudelijk gesprek met onder andere de afgevaardigde Ludger Siemes van de Staatskanselarij Noordrijn-Westfalen en de consul-generaal, stond een gesprek op het programma met politieattaché Hans Hogeboom over de Nederlandse inzet bij de bestrijding van zware georganiseerde criminaliteit en terrorismebestrijding, waaronder in de grensstreek. Het bouwen van een goed netwerk in Duitsland is volgens Hans Hogenboom de essentie van zijn werk.

Aan het einde van de dag bedankte Arne van Hout het consulaat-generaal voor de presentaties en gevoerde gesprekken.