Geslaagde netwerkdag Wind in de zeilen in Den Haag

Op 12 oktober vond de netwerkdag plaats voor zo’n 60 mensen betrokken bij de uitvoering van het pakket Wind in de zeilen. De bijeenkomst vond plaats in Den Haag, waar de deelnemers werden ontvangen door Minister Hugo de Jonge. Samen met de commissaris van de koning van Zeeland Han Polman, de burgemeester van Vlissingen Bas van den Tillaar en wethouder Albert Vader uit dezelfde stad, en de uitvoerregisseur Siebe Riedstra werd teruggeblikt op drie jaar Wind in de zeilen én vooruitgekeken.

Beeld: Herman Zonderland
Minister Hugo de Jonge in gesprek met aanwezigen op de netwerkdag Wind in de zeilen

Minister Hugo de Jonge: "De vaart zit er goed in, maar het is soms ook een kwestie van worstelen en bovenkomen. Luctor et emergo. Zeeuwen weten als geen ander hoe dat moet. Samen met bedrijven, burgers, onderwijs en overheden bouwen we aan een sterke toekomst voor het prachtige Zeeland en Vlissingen.”

Al ruim 3 jaar werken het Rijk, de provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en verschillende andere partijen in Zeeland gezamenlijk hard aan de uitvoering van het pakket ‘Wind in de zeilen’. Dit pakket dient als compensatie voor het niet doorgaan van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Diverse maatregelen zijn opgenomen in dit pakket om Vlissingen en Zeeland sterker te maken, zowel op economisch als sociaal gebied. Zo zijn er aardgasvrije wijken gecreëerd, wordt er onderzoek gedaan naar het duurzaam maken van North Sea Port havens door een Regio Deal en staat het ambitieuze Delta Climate Centre in de startblokken. Dat gaat een toonaangevend kennisinstituut worden waar wetenschap, onderwijs en de praktijk zich verenigen op het gebied van water, voedsel en energie.

Na de ontvangst door minister De Jonge en een gesprek tussen de betrokken bestuurders over Wind in de zeilen stond een bezoek aan het ministerie van IenW en OCW op het programma, net als een rondleiding bij de Eerste of Tweede Kamer. Zo kregen de deelnemers een blik achter de schermen van het Haagse én was er ruim de tijd om onderling in gesprek te gaan.