Interview Town Deal: "Door samen aan projecten te werken wordt duidelijk met welke vragen men in kleine en middelgrote gemeenten zit"

In mei van dit jaar werd de Town Deal Sterke Streken ondertekend. Een belangrijke nieuwe vorm van samenwerken waarin middelgrote en kleine gemeenten, de Rijksoverheid, kennisinstellingen en private partijen kennis en ervaring delen. Kleinere en/of meer landelijke gemeenten kampen immers ook met complexe opgaven. Er is daar vaak minder ambtelijke capaciteit om aan die opgaven te werken.

Over het interview

De Town Deal is nu bijna een half jaar onderweg. Aanleiding voor Gebiedsontwikkeling.nu, het onafhankelijke platform voor nieuws over gebiedsontwikkeling, om betrokken dealmaker Steven Kroesbergen van het programma Agenda Stad en beleidsmedewerker Marieke Meijer van het programma Regio’s aan de grens te interviewen. In het interview met Gebiedsontwikkeling.nu schetst Meijer dat deelnemende gemeenten in de Town Deal zich richten op één actueel project of een actuele hulpvraag. De Town Deal is weliswaar geen wondermiddel voor alle opgaven van kleinere gemeenten, maar sluit wel nadrukkelijk aan bij het adviesrapport Elke Regio Telt! van de drie adviesraden Rli, RVS en ROB. Door samen aan projecten te werken wordt duidelijk welke vragen er in de gemeenten spelen.

Toekomst van de Town Deal

De eerste Town Deal is een proef en wordt na de looptijd van een jaar geëvalueerd. Toch durft Steven Kroesbergen al vooruit te kijken. “We denken nu al hardop na over een nieuw thema.” Mogelijk wordt dit ‘maatschappelijke onrust'.

Meer weten over de voortgang van de Town Deal? Lees het volledige interview op Gebiedsontwikkeling.nu.

Minister Hanke Bruins Slot staat naast een bord waar op de ondertekening van de Town Deal is vastgelegd
Beeld: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Foto: Arno Wolsink
Minister Hanke Bruins Slot ondertekent de eerste Town Deal in Bronckhorst