Vlissingen krijgt directe treinverbinding met Brabantse steden en Zwolle

Zeeland en Noord-Brabant worden vanaf de dienstregeling 2026 beter met elkaar verbonden. De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat de huidige treinverbinding tussen Vlissingen en Roosendaal doortrekken naar Zwolle. Dat is de uitkomst van nieuwe afspraken tussen de Provincie Zeeland, NS, spoorbeheerder ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De afspraken zijn onderdeel van het compensatiepakket ‘Wind in de Zeilen’ voor het niet realiseren van een marinierskazerne in Vlissingen.

Trein door landschap
Beeld: ©Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / foto: Tineke Dijkstra

Tevredenheid

De provincie Zeeland zette zich al langer in voor een directe verbinding met Breda, Tilburg, Den Bosch en verder. Gedeputeerde Harry van der Maas (Openbaar Vervoer) is dan ook erg blij met de toezegging: “We zijn enorm tevreden met deze directe verbinding. Wie nu tussen Zeeland en Brabant reist moet altijd overstappen op Roosendaal en regelmatig bleek het lastig om die overstap te halen. Voor ons is de nieuwe rechtstreekse treinverbinding een grote verbetering voor de bereikbaarheid van Zeeland.”

Wouter Koolmees, president-directeur NS: “Het openbaar vervoer heeft een belangrijke rol om Nederland duurzaam bereikbaar te houden. Daarom verbinden onze treinen steden, regio's en provincies met elkaar. Vanaf 2025 krijgen Vlissingen en Breda een directe verbinding. Die treindienst is een grote stap in het verbeteren van de bereikbaarheid van Zeeland.”

Dienstregeling

Vanuit Vlissingen rijden nu treinen naar Amsterdam (2x per uur) en Roosendaal (1x per uur). Die laatste rijdt straks door naar Zwolle via de Brabantse stedenrij. De nieuwe treinverbinding zal ingaan met de dienstregeling van 2026 en zal na drie jaar worden geëvalueerd.