Kick Off kennistraject aanpak energiearmoede en gezondheidsachterstanden

Op donderdag 6 april jl. was de Kick Off van het kennisuitwisselingstraject over de aanpak van energiearmoede en gezondheidsachterstanden voor regio’s aan de grens. Deze bijeenkomst vond plaats in de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans. Beleidsmedewerkers van provincies en gemeenten uit een groot deel van de Nederlandse regio’s aan de grens kwamen bij elkaar om van elkaar te leren. Het inspirerende karakter van de dag nodigde uit tot een vervolg, op 7 november zal dan ook wederom een bijeenkomst worden georganiseerd.

De Kick Off startte met een welkomstwoord van de burgemeester van Oldambt, Cora-Yfke Sikkema, en dagvoorzitter Tijmen Hordijk. Daarna volgde een toelichting op het programma Regio’s aan de grens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties door Dirk Spannenburg, opgevolgd door een presentatie van René Schellekens van RVO over het landelijk onderzoeksprogramma naar energiearmoede en de samenhang met gezondheid. Het plenaire gedeelte werd afgesloten door cultuurhistorica Sanne Meijer die inging op de mentaliteit en pioniers van Oost-Groningen.

Beeld: Provincie Groningen/Regio Deal Oost Groningen
Deelnemers Kick Off kennistraject aanpak energiearmoede en gezondheidsachterstanden

Na het gezamenlijke programma splitste de groep zich op. Een groep met medewerkers van Jouwbespaarcoach.com ging op bezoek bij gezinnen voor een energiebespaargesprek en de andere groep bezocht een basisschool die meedoet aan de Verrijkte Schooldag. Na afloop van deze werkbezoeken bestond de mogelijkheid om in de Graanrepubliek een bezoek te brengen aan De Gezonde Huiskamer voor persoonlijk gezondheidsadvies en het beleven van een klantreis met tips voor het besparen van energie.

Beeld: Provincie Groningen/Regio Deal Oost Groningen
Deelnemers van de Kick Off krijgen informatie over het besparen van energie

Afsluitend hebben de deelnemers in subgroepen met elkaar het gesprek gevoerd over hoe we met elkaar vervolg willen geven aan dit kennisuitwisselingstraject, dat immers valt of staat met een actieve inbreng van de deelnemers. Daarnaast zijn ervaringen en ideeën uitgewisseld tussen de deelnemers, die de basis vormen voor het vervolg. Het was een inspirerende dag met ruimte voor het goede gesprek, waarbij de brede behoefte is uitgesproken om contact met elkaar te houden en op korte termijn een vervolg te organiseren.

Beeld: Provincie Groningen/Regio Deal Oost Groningen
Overleg over vervolg kennistraject

Inmiddels is bekend geworden dat de eerstvolgende fysieke bijeenkomst op 7 november aanstaande in Parkstad Limburg is. Noteer deze datum alvast in uw agenda, zodat u er zeker bij kunt zijn!

Daarnaast zal in de aankomende periode een opzet worden geschreven voor de overige invulling van het kennistraject. Wilt u meer weten over het vervolg van dit traject of wilt u zich alvast aanmelden voor de bijeenkomst op 7 november, stuur dan een bericht naar Postbus.regiosaandegrens@minbzk.nl