Beeld: ©Rijksoverheid

Nieuwsbrief Regio's aan de grens

Daar is ie dan: de gloednieuwe Regio’s aan de grens Nieuwsbrief! Zoals aangekondigd is de Nieuwsbrief Grensoverschrijdende Samenwerking omgezet naar Nieuwsbrief Regio’s aan de grens, verbonden aan het huidige Programma Regio’s aan de grens waarin door het kabinet wordt ingezet op sterke regio’s aan de grens. In deze editie brengen we onder andere de ITEM jaarconferentie, de gesprekken tussen de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties met buur-ministers, verkiezingen van Nedersaksen en evenementen uit de grensregio’s onder de aandacht!

Veel leesplezier!

ITEM jaarconferentie 18 november

Op 18 november zal de jaarconferentie van ITEM plaatsvinden in Groningen. ITEM is een expertisecentrum op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking en mobiliteit. De conferentie staat in teken van impact van grensregio’s op veiligheid, gezondheid en de energievoorziening voor inwoners van de binnengrenzen van Europa. De conferentie is zowel online als fysiek bij te wonen.

Hier vind je meer informatie en de aanmeldlink voor de ITEM-conferentie.

Gesprek minister Bruins Slot en minister-president Jambon

Maandag 10 oktober spraken minister Bruins Slot en minister-president Jambon elkaar in aanwezigheid van de gouverneur van Oost-Vlaanderen Carina Van Cauter en de Commissaris van de Koning van Zeeland Han Polman. Er is gesproken over hoe we kansen en problemen over de grenzen heen op kunnen pakken. Er zijn afspraken gemaakt om de onderlinge samenwerking te intensiveren voor de opgaven in onze grensregio’s. Dat is echt nodig, want er speelt veel en het raakt ook de vele inwoners in onze grensstreken. Energie, stikstof, infrastructuur, zorg en erkenning van elkaars beroepskwalificaties. Zo maar een greep uit de onderwerpen waar er samen met de grensregio’s van Vlaanderen en Nederland flinke uitdagingen zijn.  

Hier lees je meer over het gesprek tussen minister Bruins Slot en minister-president Jambon en de afspraken die zijn gemaakt.

Beeld: ©Rijksoverheid

Kennismaking minister Bruins Slot en minister Liminski

Op maandag 17 oktober ontving minister van BZK Bruins Slot, minister Liminski van Federale en Europese zaken, internationale zaken en media van Noordrijn- Westfalen. De ministers spraken over tal van onderwerpen waarop grensoverschrijdende samenwerking plaatsvindt zoals COVID-19, fiscale uitdagingen voor 'grenspendelaars', diploma-erkenning en grensoverschrijdende noodhulp. Daarnaast spraken zij specifiek over de grenslandagenda en de doorontwikkeling hiervan.

Hier lees je meer over de kennismaking tussen minister Bruins Slot en minister Liminski.

Beeld: ©Rijksoverheid

Verkiezingen Nedersaksen

Op zondag 9 oktober 2022 vonden de deelstaatverkiezingen in Nedersaksen plaats. Op basis van de verkiezingsuitslag wordt een nieuw deelstaatparlement en coalitie gevormd voor de komende vijf jaar.

Rood-groen?

Op basis van onderstaande verkiezingsuitslag zal de regerende sociaaldemocratische SPD met 33,4 % van de stemmen naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe coalitie gaan vormen met de Grünen, die 14,5% van de stemmen behaalden. Dit zou betekenen dat de huidige coalitie tussen SPD en CDU, de zogenaamde Große Koalition, niet voortgezet wordt. De CDU behaalde bij de verkiezingen 28,1 % van de stemmen. De FDP haalde 4,7% van de stemmen en valt daarmee onder de kiesdrempel van 5% , en zal daarom niet vertegenwoordigd zijn. Hetzelfde geldt voor Linke (2,7%). Dit in tegenstelling tot de rechtspopulistische AfD, die 10,9 % van de stemmen behaalde. Overige partijen behaalden bij elkaar 5,7% van de stemmen.

Nedersaksen als belangrijke partner

De uitslag van deze verkiezingen en het te vormen coalitieakkoord kunnen gevolgen hebben voor ons: We werken immers op vele beleidsterreinen nauw samen met Nedersaksen. Samen werken we aan de Samenwerkingsagenda Nederland-Nedersaksen. En veel van onze uitdagingen pakken we grensoverschrijdend met Nedersaksen aan. Of het nou om energie gaat, klimaatdoelen of arbeidsmarkt. Wil je daarom weten wat dit gaat betekenen voor jouw beleidsterrein? Meld je dan aan voor het volgende webinar, met duiding en inzichten van het Duitslandnetwerk van de noordoostelijke provincies, en het ministerie van BZK.

Meld je aan voor het webinar via de deze link – datum volgt! 

Beeld: ©Tagesschau.de

Europese week van regio’s en steden

De 20e editie van de Europese Week van regio's en steden (#EURegionsWeek) vond plaats van 10 tot 13 oktober 2022 onder het motto “Nieuwe uitdagingen voor de cohesie in Europa". De editie van dit jaar stond in het teken van de groene en digitale transitie, territoriale cohesie en empowerment van jongeren. Bijzondere aandacht ging uit naar de rol van het cohesiebeleid bij het duurzame herstel van de EU: de doeltreffendste vorm van solidariteit in tijden van crisis.

Er is een aantal sessies van de Europese Week van regio's en steden hier terug te kijken.

Regio Deal webinar/dagen

In oktober organiseerde het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verspreid over het land vier Regio Deal-dagen en een online seminar, bedoeld om regionale partners te informeren over de vierde tranche Regio Deals. Zo’n 250 deelnemers, ambtenaren en bestuurders van gemeente en provincie, ondernemers en andere professionals, namen deel aan de Regio Deal -dagen. Naast informatie over de Regio Deals, vonden ook verschillende themasessies plaats over onder andere het meten van impact, brede welvaart en financiën.

Het verslag van de Regio Deal-dagen lezen en terugkijken van het online seminar doe je hier.

Tolvrije Westerscheldetunnel

Eind september heeft de Tweede Kamer unaniem gestemd voor het eerder tolvrij maken van de Westerscheldetunnel. In 2025 moet de tunnel tolvrij zijn voor personenvervoer. Voor vrachtverkeer zal de tunnel nog niet tolvrij zijn.

Lees hier meer over het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel.

Nieuws uit de regio

Save the date 8 december Congres Achterhoek Monitor

Save the date: 8 december aanstaande zal het jaarlijkse congres Achterhoek monitor plaatsvinden. Hét moment om bijgepraat te worden over de laatste cijfers en feiten van de Achterhoek. Met een duiding daarvan vanuit verschillende hoeken: ondernemers en professionals vanuit het bedrijfsleven, bestuurders en natuurlijk vanuit de onderzoekshoek. 

Meer informatie en aanmelden voor het congres Achterhoek Monitor vind je t.z.t. hier.

Lerende Euregio Scheldemond

Op 5 oktober vond het evenement LEt'S go ONBEGRENSD plaats waarin de onderwerpen waar de Euregio Scheldemond aan werkt, krapte op de arbeidsmarkt en woningmarkt, energietransitie en groei en innovatie, door het Europese Interreg Vlaanderen-Nederlandproject Lerende Euregio Scheldemond en het netwerk OnbegrensdZeeuwsVlaanderen centraal zijn gesteld.  

Wil je een terugblik van het evenement? Kijk hier de aftermovie van de Lerende Euregio Scheldemond.

Meer informatie over het Lerende Euregio Scheldemond project? Dat vind je hier!

Colofon

Deze nieuwsbrief bevat nieuws en achtergrondartikelen en informatie over bijeenkomsten rond Regio's aan de grens. Afmelden voor de nieuwsbrief kan altijd via de knop onderaan de nieuwsbrief. Neem bij vragen over de nieuwsbrief of over Regio's aan de grens contact met ons op via het contactformulier op regiosaandegrens.nl.